Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Первинні документи втрачено: повідомлення контролюючого органу та відновлення

Інформування
03.11.2023

Первинні документи втрачено: повідомлення контролюючого органу та відновлення

     Відповідно до пункту 16.1.5 статті 16 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), платник податків зобов'язаний, зокрема, подавати на належним чином оформлену письмову вимогу контролюючих органів (у випадках, визначених законодавством) документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування (податкових зобов'язань), первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів. У письмовій вимозі обов'язково зазначаються конкретний перелік документів, які повинен надати платник податків, та підстави для їх надання.
     Згідно з визначенням, викладеним у Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», первинний документ – документ, який містить відомості про господарську операцію. Первинні документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.
     Порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, бухгалтерської та іншої звітності, що ґрунтується на даних бухгалтерського обліку, підприємствами, їх об'єднаннями та госпрозрахунковими організаціями (крім банків) незалежно від форм власності встановлено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88 (далі – Положення №88).
     Так, Положенням №88 визначено, що первинні документи – це документи, створені у паперовій або в електронній формі, які містять відомості про господарські операції, а регістри бухгалтерського обліку (облікові регістри) – це носії інформації, складені у паперовій або в електронній формі, призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку. Регістри бухгалтерського обліку (облікові регістри) можуть бути у вигляді відомостей, ордерів, книг, журналів тощо.
     Крім цього, пунктом 6.1 Положення №88 встановлено, що первинні документи та регістри бухгалтерського обліку, що пройшли обробку, бухгалтерська та інша звітність підлягають обов'язковій передачі до архіву. Згідно з пунктом 6.2 Положення №88, первинні документи та регістри бухгалтерського обліку, що пройшли обробку, бухгалтерська та інша звітність до передачі їх до архіву підприємства, установи повинні зберігатися в бухгалтерській службі у спеціальних приміщеннях або зачинених шафах під відповідальністю осіб, уповноважених головним бухгалтером.
     Абзацом 1 пункту 44.1 статті 44 ПКУ передбачено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
     Пункт 44.3 статті 44 ПКУ зобов’язує платників податків забезпечити зберігання документів та інформації, визначених пунктом 44.1 цієї статті, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначених законодавством строків, але не менше:
• 2555 днів - для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю відповідно до статей 39 і 39-2 ПКУ (підпункт 44.3.1);
1825 днів - для первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, що складаються особами, визначеними пунктом 133.1 статті 133, підпунктом 133.2.2 пункту 133.2 та пунктом 133.4 статті 133 ПКУ, а також юридичними особами, які обрали спрощену систему оподаткування, за винятком документів, до яких застосовується більш тривалий строк зберігання згідно з підпунктом 44.3.1 цього пункту (підпункт 44.3.2);
• 1095 днів – для інших документів, на які не поширюються вимоги підпунктів 44.3.1 та 44.3.2 цього пункту (підпункт 44.3.3);
• 1095 днів - для документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, включаючи дозвільні документи (підпункт 44.3.4).
     Зверніть увагу, що пункт 69.28 статті 69 ПКУ встановлює, що до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 ПКУ застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.
     Так, підставами неможливості пред’явлення первинних документів є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів або знаходження їх на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, у разі якщо їх неможливо вивезти або їх вивезення пов’язане з ризиком для життя чи здоров’я платника податків, фізичних осіб чи неможливе у зв’язку з адміністративними перешкодами, встановленими органами влади.
     У разі втрати та/або неможливості вивезення первинних документів платник податків/податковий агент подає до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером, в якому зазначаються: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік первинних документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).
     Важливо, що дані та показники податкової звітності платника податків/податкового агента за податкові (звітні) періоди, зазначені у повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів. Подане повідомлення є також підставою для збереження витрат (включаючи витрати у зв’язку з придбанням цінних паперів/корпоративних прав) та/або від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (включаючи від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами/корпоративними правами), та/або податкового кредиту з податку на додану вартість, та/або суми від’ємного значення податку на додану вартість минулих податкових (звітних) періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку.
     Після подання до контролюючого органу повідомлення про неможливість вивезення первинних документів у зв’язку з їх знаходженням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, запроваджується мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.
     Якщо після подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів платнику податків/податковому агенту стане відомо про втрату таких документів, такий платник податків/податковий агент зобов’язаний подати до контролюючого органу повідомлення про втрату первинних документів із зазначенням обставин такої втрати.
     У цьому ж пункті статті 69 ПКУ законодавець передбачив, що платники податків податкові агенти, які подали повідомлення про втрату первинних документів відповідно до цього підпункту, не підлягають перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану. Водночас втрата документів, що не пов’язана з проведенням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, бойових дій, не надає права платнику податків/податковому агенту застосовувати положення цього підпункту.
     Обов’язок доведення відсутності підстав для застосування положень цього підпункту покладається на контролюючий орган. Платник податків/податковий агент, який безпідставно застосував положення цього підпункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податків, та несе відповідальність, передбачену цим Кодексом та іншими законами України.
     У разі відмови у застосуванні положень цього підпункту контролюючий орган не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від платника податків/податкового агента видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови. Відповідне рішення контролюючого органу може бути оскаржено в адміністративному чи судовому порядку. До винесення остаточного рішення по справі контролюючий орган не може піддавати сумніву показники податкової звітності, а також ініціювати проведення будь-якої перевірки платника податків/податкового агента щодо податкових (звітних) періодів, зазначених у відповідному повідомленні.
     У податкових (звітних) періодах, зазначених у відповідному повідомленні, не може бути переглянуто у бік збільшення суми податкових зобов’язань з податків і зборів, задекларовані в податкових деклараціях за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, задекларовані в податкових деклараціях/розрахунках за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, заявлені в податкових деклараціях за зазначені звітні періоди.
     Звертаємо вашу увагу на те, що згідно з абзацом 2 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. N 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі - перелік), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за формою згідно з додатком за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Відповідний Перелік затверджено Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» та оновлюється у разі потреби, але не рідше ніж двічі на місяць.
     Якщо ж первинні документи було втрачено/пошкоджено/достроково знищено за інших умов, не пов’язаних з законодавчими виключеннями пункту 69.28 статті 69 ПКУ – слід керуватися загальними правилами, визначеними пунктом 44.5 статті 44 ПКУ:
• платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів);
• платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.
     При цьому варто пам’ятати, що у разі не відновлення документів, зазначених у пунктах 44.1 і 44.3 статті 44 ПКУ, або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення у порядку, передбаченому цим пунктом, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності або на час виконання ним вимог митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
     Щодо відновлення втрачених/знищених первинних документів – то вирішення цього питання залежатиме від того, чи були вони наявні в електронній формі, чи можна відновити їх через контрагентів/банківські установи/державні органи. Так, якщо первинні документи були збережені в електронному вигляді та відповідні носії не були пошкоджені в результаті бойових дій – такі документи можна роздрукувати та засвідчити підписами уповноважених осіб. Після цього, на основі відновлених первинних документів можна сформувати регістри обліку та фінансову і податкову звітність. Також можна звернутися в письмовій (електронній формі) до контрагентів, банківських установ та/або державних органів, з проханням надання копій/дублікатів відповідних документів.

Новини на цю ж тему

Офлайн-тренінг з питань подання заявок на державні гранти «Новий рівень»

Офлайн-тренінг для власників та керівників малих та середніх підприємств переробної промисловості Львівської області відбудеться 18 квітня о 10:00 год.
Інформування
08.04.2024

Тренінг "Підвищення ефективності планування та реалізації регуляторної політики на місцевому рівні"

Для працівників виконавчих органів місцевої ради для депутатів місцевої ради, старост, представників місцевого бізнесу, активних членів громади
Анонс події
07.02.2024

Проведення презентаційного заходу на обласному рівні із залученням громад у Львівської області

Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» реалізовує проєкт «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».
Анонс події
02.02.2024

Запрошуємо на тренінг «Інформаційно-консультаційні послуги з юридичних питань для виробників початківців»

Запрошуємо крафтових виробників та тих, хто планує відкрити власну справу до участі у тренінгу «Інформаційно-консультаційні послуги з юридичних питань для виробників початківців», що відбудеться у Львові вже 17 листопада.
Інформування
14.11.2023

Порядок оскарження рішення про блокування податкових накладних

Корисні матеріали для підприємців, які були напрацьовані нашими партнерами Львівським регуляторним хабом в рамках ініціативи «RElocate together: майданчик допомоги для релокованих підприємств», що реалізовується за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" у співпраці з ЛОВА.
Інформування
08.11.2023

Порядок державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу-підприємця

У разі зміни місцезнаходження, паспортних даних та з метою внесення змін до видів економічної діяльності, яку здійснює фізична особапідприємець, потрібно здійснити державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу-підприємця.
Інформування
07.11.2023

Щодо можливості відшкодування шкоди, завданої знищенням або пошкодженням майна суб’єктів господарювання внаслідок збройної агресії рф

Питання відшкодування шкоди, завданої знищенням або пошкодженням майна суб’єктів господарювання внаслідок збройної агресії рф є актуальним ще з 2014 року, станом на жовтень 2023 року, через більш, як 1,5 роки після повномасштабного вторгнення все ще відсутній повноцінний механізм його реалізації.
Інформування
06.11.2023

Порядок оскарження рішення про включення платника ПДВ до переліку ризикових

Включення платника податку на додану вартість до переліку ризикових призводить до автоматичного блокування усіх податкових накладних та у випадку неналежного реагування може мати серйозні наслідки для подальшого здійснення господарської діяльності.
Інформування
01.11.2023

Еколтава презентувала проєкт “Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні” у Львівській області

На заході Бродівську громаду представляли заступник міського голови Олександр Єдиневський та директор КП "Броди" Юрій Кукулка.
Новина
05.10.2023

30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення поінформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми.
Інформування
28.07.2023

Представники Бродівської громади взяли участь в установчому семінарі-практикумі «Аналіз доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує реформу децентралізації, щоб допомогти українцям покращити якість життя та щоб зробити місцеву владу прозорою, підзвітною та доступною для громад.
Новина
26.07.2023

Безкоштовний мінікурс та акселераційна програма для підприємців з 6-ти воркшопів

За підтримки програми EU4Business Всеукраїнська Асоціація ОТГ та Новоукраїнська міська територіальна громада продовжує реалізацію проекту Бізнес-Акселератору на базі Новоукраїнської громади за темою: «Адаптивні стратегії бізнесу в умовах військового стану».
Інформування
26.06.2023

Безкоштовний мінікурс та Акселераційна програма для підприємців

Всеукраїнська Асоціація ОТГ та Новоукраїнська міська територіальна громада відкриває реєстрацію на безкоштовний мінікурс та акселераційну програму для підприємців «Адаптивні стратегії бізнесу в умовах воєнного стану»
Інформування
23.05.2023

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО в межах ініціативи АГРІ-Україна ініціює проведення міжнародного В2В агро форуму зі збуту зернових та олійних культур.

Для участі потрібна попередня реєстрація за посиланням.
Інформування
03.04.2023

Презентація курсу «Практичні навички подолання стресу»

У 2023 році стартує безкоштовне навчання для всіх мешканців громад на онлайн-курсі «Практичні навички подолання стресу»
Новина
06.02.2023

Навчальний інтенсив від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Представники Бродівської міської ради взяли участь у тренінгах, що HOVERLA / проєкт USAID в Україні організував для громад-партнерок.
Новина
03.02.2023

Проєкт «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО» від Tech StartUp School

У межах проєкту створять новий спеціалізований навчальний простір для курсу біотехнології, ІТ та робототехніки та закуплять необхідне обладнання.
Новина
12.01.2023

На Львівщині, Волині та Полтавщині реалізовано пілотний проєкт зі створення системи психологічної допомоги на рівні громад

У 25 громадах Львівської, Волинської та Полтавської областей впродовж півроку 2022 року тривав проєкт «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення в громаді якості надання послуг з психічного здоров'я».
Новина
08.11.2022

Мешканці 25 громад Львівщини, Волині та Полтавщини отримуватимуть психологічну допомогу згідно з міжнародними стандартами

Потреба в отриманні психологічної та психосоціальної допомоги серед українців зростає, нажаль, з кожним днем війни. Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що через війну психологічної допомоги загалом потребуватимуть біля 15 млн. українців.
Новина
13.09.2022

Пожежне оснащення європейського зразка Бродівська громада отримала завдяки участі в Проєкті USAID

Десять комплектів нової форми та рятувальне обладнання для місцевої пожежної бригади передали Бродівський міський голова Анатолій Белей разом та заступник Олександр Єлиневський.
Новина
12.09.2022

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА У ГРОМАДАХ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Інтерв’ю із заступницею керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Наталією Гнидюк
Новина
01.09.2022
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше