Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Запобігання інфекційним хворобам у зв’язку з підтопленням територій: поради та застереження

Інформування
15.07.2025

Підтоплення територій може призвести до забруднення джерел питного водопостачання — колодязів, свердловин та інших відкритих водойм. Унаслідок цього вода стає небезпечною для споживання, що значно підвищує ризик виникнення гострих кишкових інфекцій із водним шляхом передачі — зокрема холери, вірусного гепатиту А, дизентерії та інших, включно з можливими спалахами.

Що необхідно робити:

  • Уникайте вживання води з підтоплених джерел. Вода з таких джерел може містити небезпечні мікроорганізми, хімікати та інші забрудники.
  • Використовуйте лише безпечну воду: бутильовану або привізну питну воду; воду, очищену сертифікованими дезінфекційними засобами (таблетками, фільтрами тощо), за можливості — воду з централізованого водопостачання, що перебуває під постійним контролем якості.
  • За відсутності безпечної води — обов’язково кип’ятіть її не менше 15–20 хвилин, особливо якщо вода була отримана з підтопленого джерела. Кип’ятіння та дезінфекційні засоби ефективно знищують більшість мікроорганізмів, але не усувають хімічні забруднення.
  • З особливою увагою ставтеся до якості води, яку споживають діти, а також яка використовується для приготування дитячого харчування чи гігієнічних процедур.
  • Не вживайте продукти, що були підтоплені (овочі, фрукти тощо) без попередньої термічної або іншої обробки.
  • Обов’язково ретельно промивайте продукти питною водою та обдавайте окропом.
  • Дотримуйтесь правил приготування їжі: готуйте страви з дотриманням технології, витримуйте відповідний температурний режим, зберігайте продукти в безпечних умовах.

 

Після сходження води необхідно:

  • Очистити та знезаразити вигрібні ями, туалети: у разі переповнення — спорожнити за допомогою асенізаційної машини, обробити хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом.
  • Колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних препаратів;
  • Провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • Підвали, жилі приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами;
  • Продезінфікувати домашній посуд та інші предмети побуту.
  • Очистити прибудинкову територію від намулу та сміття.

Якщо ви чи ваші близькі відчуваєте ознаки інфекційного захворювання або харчового отруєння — негайно зверніться до лікаря. Своєчасна медична допомога може запобігти ускладненням і врятувати життя.

 

Новини на цю ж тему

Програма підтримання рівня навченості громадян України до національного спротиву

затверджено Командувачем Сил ТрО 30.08.2023
Цивільний захист
19.10.2023

Режими радіаційного захисту

Про затвердження Положення про введення режимів радіаційного захисту та рекомендацій щодо поведінки населення Львівської області у разі виникнення радіаційних аварій
Інформування
29.06.2023

Указ Президента України

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень обʼєктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення».
Інформування
28.06.2023

Основні правила поведінки при пожежі

За горючістю всі матеріали поділяються на горючі та негорючі.
Інформування
17.05.2023

Замерзлі водойми - небезпечні.

Зараз період відлиги, крига все ще залишаться на поверхні води, але відчуття безпеки оманливе. Нагадуємо основні заборони на замерзлих водоймах
Інформування
15.02.2023

Державна служба України з надзвичайних ситуацій розробила Примірний алгоритм дій населення за сигналами оповіщення цивільного захисту

Ознайомитись з підготованими матеріалами можна за посиланнями на сайті ДСНС.
Інформування
13.09.2022
2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше