Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пропозиції до рекомендацій населенню щодо дій у небезпечних зонах

Цивільний захист
20.07.2022

Пропозиції до рекомендацій населенню щодо дій у небезпечних зонах

  1. При загрозі ракетних обстрілів або авіаударів:

У разі отримання інформації про загрозу ракетних обстрілів або авіаударів за сигналами системи оповіщення “УВАГА ВСІМ”, "ПОВІТРЯНА ТРИВОГА":

а)   перебуваючи вдома:

  • ввімкнути приймач радіотрансляційної мережі, телевізор, радіоприймач і уважно прослухати інформацію, яка поступила;
  • при можливості попередити сусідів і одиноких людей, що мешкають поруч;
  • закрити вікна, вимкнути усі електричні прибори та нагрівальні прилади, перекрити квартирний газовий вентиль, загасити печі, вимкнути світло;
  • швидко одягнутися та одягти дітей, перевірити наявність пришитих з внутрішньої сторони одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по-батькові, адреса, вік, номер домашнього телефону;
  • взяти індивідуальні засоби захисту, завчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди.

У разі відсутності в радіусі 500 м від будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком.

Ні в якому разі не можна після сигналу залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі;

  • зайняти місце у захисній споруді та виконувати вимоги старшого (коменданта): не палити, не смітити, голосно не розмовляти, дотримуватися спокою і порядку, обов'язково допомагати дітям, літнім людям та інвалідам;
  • уважно слідкувати за розпорядженнями та сигналами оповіщення.

б)   перебуваючи на роботі:

  • виконати заходи, передбачені на цей випадок Планом дій та Інструкцією, діяти за вказівками керівництва суб’єкта господарювання;
  • швидко, без паніки зайняти місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні) та виконувати вимоги старшого (коменданта).

в)  перебуваючи у громадському місці:

  • вислухати вказівки адміністрації громадського місця та діяти у відповідності з ними (йти в зазначені сховища або укриття).
  1. При ракетних обстрілах та авіаударах:

Не залишайтесь в під'їздах, під арками та сходових клітках. Також небезпечно ховатись у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, АЗС і під стінами будинків з легких конструкцій. Такі об'єкти не стійкі, можна опинитись під завалами.

Якщо артилерійське чи авіаційне бомбардування застало на вулиці, негайно лягти на землю, туди де є виступ, або невелике заглиблення. Захист можуть надати бетонні конструкції, траншеї, неглибокі підземні колодязі, водостоки та канави

Закривати руками вуха та відкривати рот - це врятує від контузії та баротравми.

Не приступати до розбору завалів самостійно.

  1. При виявленні підозрілого предмета

'               Слід пам’ятати, що для камуфляжу вибухових пристроїв можуть бути

використані звичайні побутові предмети: портфелі, валізи, сумки, пакунки, пакети, згортки, мішки, ящики, коробки, іграшки тощо, зовнішній вигляд яких може приховувати їх справжнє призначення.

Ознаками підозрілих предметів, які можуть виявитися вибуховими пристроями, можуть бути: наявність дротів, антени, підозрілих звуків, джерел електричного живлення (батарейок, акумуляторів) або розтяжки з дроту (шпагату, мотузки), незвичне розміщення предмету, а також не властивий специфічний запах.

Батьки та дорослі є відповідальними за життя та здоров’я дітей, тому необхідно роз’яснювати їм, що будь-який підозрілий предмет, знайдений на вулиці (в під’їзді), може становити реальну небезпеку для їх життя та здоров’я.

При виявленні будь-де (у тому числі на об’єктах) підозрілого предмету необхідно: не вчиняти ніяких дій: не чіпати, не відкривати та не переміщувати його; зафіксувати час його виявлення; не використовувати мобільні телефони та засоби радіозв’язку; обов’язково дочекатися прибуття оперативно-слідчої групи, фахівців Національної поліції і ДСНС та вказати місце знаходження підозрілого предмету; домогтися щоб люди відійшли на безпечну відстань від знахідки.

  1. При загрозі виникнення хімічної небезпеки

З одержанням повідомлення (по радіо або іншім засобам оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу небезпечних хімічних речовим (НХР) та про небезпеку хімічного зараження, виконайте передбачені заходи.

  • одягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри.
  • по можливості негайно залишіть зону хімічного забруднення.
  • якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте приміщення!
  • зменшить можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно закрийте вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах.
  • чекайте повідомлень органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв'язку.
  • знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому якщо немає можливості покинути небезпечну зону не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки.
  • швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.
  • попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.
  • залишаючи приміщення (квартиру, будинок) вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.
  • виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація НХР.
  • при підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, необхідно пити велику кількість рідини ( чай, молоко, сік, вода) та звернутися до медичного закладу.
  • вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, по можливості прийміть душ.
  • з прибуттям на нове місця перебування, дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Рекомендації

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше