Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вшанували пам'ять провідника ОУН Петра Полтави

Культура
23.02.2022
Петро Федун-Полтава родом зі села Шнирів на Бродівщині увійшов в історію як заступник Голови Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, член Проводу ОУН, керівник Головного осередку пропаганди Проводу ОУН, референт політвиховного відділу Головного військового штабу УПА і керівник Бюро інформації УГВР; "чоловий" (головний) ідеолог українського збройного підпілля ОУН-УПА 1940—1950-х років, пропагандист, публіцист і редактор та автор багатьох повстанських публікацій.
Він воював зі зброєю в руках та з допомогою друкованого слова - розвінчував імперські міфи та дезінформацію, утверджував ідеологію самостійної української держави:
«Хто такі бандерівці і за що вони борються» (1948 р.);
«Не в „Мюнхенських пиварнях“, а в лісах та степах України (З приводу однієї брехливої „замітки“)» (1947 р.);
«Шлях активної, збройної боротьби проти окупантів — єдиноправильний шлях до національного визволення (В п'яті роковини існування і боротьби УПА)» (1947 р.).
Ці та десятки інших його публічистичних праць залишили слід у свідомості мільйонів українців.
У пам'ятному віче взяли участь представники Бродівської міської ради, Централізованої бібліотечної системи, відділу культури, молоді та спорту, відділу освіти та громадськість.
Декан ПЦУ Львівської і Сокальської єпархії Василь Щира відслужив панахиду за полеглими борцями за Україну.
Слово для виступу мав голова Братства ОУН-УПА Бродівського району Михайло Залещук.
Надія Степура зачитала вірш Ліни Костенко.
 
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше