Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Після жнив - гліфосат

Інформування
28.08.2023

ПІСЛЯ ЖНИВ - ГЛІФОСАТ

     Після закінчення жнив на полі потрібно зібрати всю солому. Якщо можливо, провести дискування для прополювання старих бур’янів і стимулювання проростання нових насінин. Для цього потрібно щоб пройшли рясні дощі, тому що після збирання врожаю грунт має понижену вологість.
     Після розрізання диском бур'яни будуть мати більшу поглинаючу листкову поверхню і менш розвинену кореневу систему, що полегшить їх знищення при низьких дозах внесення гербіциду Раундап. Також можна застосувати гербіциди: Тотал, Отаман, Напалм, Геліос, Гліфовіт, Ураган форте, Антибур’ян та інші — все це речовини однієї групи під загальною назвою «гліфосати».
     Гліфосати — це гербіциди суцільної дії, системні, які здатні до пересування по рослинах до кореневища. Діюча речовина переміщується з місця нанесення повільно (7-10 днів), але на велику відстань (на глибину до 2 м) і викликає загибель кореневищ у радіусі 30 см. Симптоми дії препаратів можна спостерігати на однорічних рослинах через 2-4 доби, на багаторічних – 7-10 діб; повна загибель настає через 20 днів і більше. Бур’яни спочатку набувають світло-зеленого забарвлення, потім жовтіють, знебарвлюються, втрачають тургор, засихають і через 14-20 днів гинуть.
     Потрібно дочекатися проростання бур'янів до оптимальних розмірів — 10-20 см, тоді вносити гербіцид. Найкращі результати досягають за використання гліфосату 2,0 л/га, у поєднанні із 2,4-Д (ефір), 2,0 л/га, в оптимальні фази розвитку бур’янів: для осоту — це 10–20 см у фазі розетки, берізки польової — 10–30 см у фазі розетки, однорічних — 10–20см заввишки або у діаметрі. Строки відростання бур’янів залежать від кліматичних умов, але головне — не допустити їхнього надмірного відростання.
     Під час застосування препаратів на основі гліфосату потрібно дотримуватися таких правил:
- використовувати невисокі норми витрати робочого розчину; гліфосат дає найкращі результати у вигляді концентрованого розчину за максимальної норми витрати води 200 л/га;
- не проводити обприскування, якщо протягом наступних 4-5 годин очікується дощ: гліфосат повинен повністю поглинутись листям бур’янів;
- для досягнення оптимальних результатів бур’яни повинні активно розвиватися в умовах доброї зволоженості ґрунту. Якщо бур’яни страждають від посухи, обприскування краще не проводити.
     Обприскування препаратами не порушує сівозміни. Після винищення небажаної рослинності, на полі можна висівати будь-яку культуру.
    Завдяки високоефективному знищенню бур'янів, обробка гербіцидом дає можливість підвищити врожайність наступних культур на 30 %. Через зменшення механічних обробок зберігається структура грунту та грунтова волога.

                                                                           Оксана ЗАБУЖНА, державний фітосанітарний
                                                         інспектор ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше