Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обережно – борщівник Сосновського!

Інформування
30.06.2023

ОБЕРЕЖНО – БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО

    Протягом останніх років значного поширення на території Львівщини набули самопосіви борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyi) – чужорідної для області рослини, яка росте на сільськогосподарських землях, придорожніх та прибережних смугах, вздовж берегів річок, прифермських територіях, на деградованних пасовищах; доволі агресивно витісняє місцеві види не лише трав’янистих, а й деревних порід.
     Борщівник – багаторічна високоврожайна силосна культура, яку добре їдять тварини. Це рослина, яка належить до родини зонтичних, має добре розвинену наземну вегетативну масу, що досягає 2 – 3 м висоти, на одному місці може рости протягом 7 – 8 років. Рослина не боїться ні приморозків, ні спеки. Під час цвітіння борщівник нагадує кріп, має великі квіткові шапки та розлоге листя.
     Борщівник Сосновського містить дуже отруйну речовину – фуранокумарин. Контакт людини з цією рослиною спричиняє складні опіки шкіри, викликає фітодерматити ( шкірні захворювання ), особливо під дією прямих сонячних променів. Такі рани важко і довго гояться. Тому виникає гостра проблема локалізації первинних осередків борщівника.
             Рекомендації найбільш ефективних заходів боротьби з борщівником:
1. Систематичне скошування борщівника у водонепроникному одязі перед виходом рослин в "трубку", тобто обов'язково перед цвітінням рослини і не пізніше, ніж через 3-4 тижні після першого скошування. Цей захід проводиться для знищення всіх генеративних пагонів, які несуть суцвіття, і відповідно квіти. Важливо не давати рослинам цвісти, щоб не утворилося нове насіння: одноразове скошування в середині цвітіння лише сприятиме
подальшому розмноженню рослин.
2. Зрізування товстих коренів на глибині 8-12 см, або викопування лопатами однорічних сходів, просапування, або регулярна відвальна оранка. Оскільки сходи можуть з'являтися не тільки навесні, але і протягом літа, тому оранка повинна бути проведена багаторазово, кожних 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання рослин.
3. Випасання худоби – молоді листки рослини поїдають вівці, корови.
4. Обробка гербіцидами на початку відростання рослин борщівника і обов’язково перед початком цвітіння (оптимальні терміни для проведення обробки: середина травня - початок червня). Застосовують один з гербіцидів, що містятить діючу речовину гліфосат: Агрітокс, в.р. 4 л/га, (випасання худоби та скошування трав не раніше, ніж через 40 діб після обробки), Вулкан Плюс, в.р. 6 л/га, Гліфоган 480, в.р. 6-10 л/га, Гліфос Супер, в.р.к. 3,2-
4,8 л/га, Отаман, в.р. 6 л/га, Раундап Макс, в.р. 4,8 л/га, Торнадо , в.р. 6 л/га, Ураган Форте 500 SL, в.р.к. 4 л/га, Напалм, в.р. 6 л/га, та інші.
    Забороняється випасання худоби та заготівля сіна у зоні 300 м від оброблених територій протягом 15 діб; забороняється обробка земель несільськогосподарського використання на відстані менше 300 м від місць постійного перебування людей). Якщо боротися з рослиною, коли вона вже виросла, то краще її скосити. Далі треба гербіцидом обробити листя, що залишилось, і додатково залити розчин препарату в порожнисту трубку стебла.
5. Спалювання - дуже ефективний метод знищення насіння рослин саме в період його дозрівання. Тут важливо не упустити момент проведення заходу - краще його проводити до початку повного дозрівання плодів у центральній, найбільшій парасольці. Цей метод потребує максимальної обережності й акуратності. Перед підпалом можна рослини облити горючою рідиною (так, щоб саме парасольки з плодами були намочені), і під час їх горіння важливо дотримуватися всіх запобіжних заходів - з плодів будуть виділятися ефірні масла, які так само горючі. Важливо дотримуватися всіх заходів протипожежної безпеки, а також намагатися не допускати попадання соку на відкриті ділянки тіла і одяг.
6. Обрізування квітів в період бутонізації і початку цвітіння рослин - найдієвіший спосіб знищення борщівника на невеликих площах, але і один з найнебезпечніших - легко забруднитися соком і отримати сильні дерматози на різних ділянках тіла. При обрізуванні генеративних органів важливо зрізати лише квіти (а не всю парасольку), бутони або дрібні зелені і ще не розвинені плоди.
    До боротьби з цим небезпечним видом бур’яну слід долучитися районним автодорожним службам, територіальним підрозділам по догляду за колійними лісосмугами залізниці, держлісгоспу, водним господарствам, сільськогосподарським суб’єктам, місцевим органам самоврядування.
    Місцева влада повинна добиватися, щоб власники земельних ділянок, на яких розповсюджена шкідлива рослина, її знищували. За законом, розпорядження голів місцевих державних адміністрацій та голів ОТГ є обов'язковими для виконання на відповідній території. І виконувати їх мають всі органи, підприємства, організації та громадяни.

Оксана ЗАБУЖНА,
державний фітосанітарний інспектор
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше