Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Фітофтора - загроза врожаю картоплі та помідорів.

Інформування
08.07.2022

    Фітофтороз – одна з найпоширеніших і найшкідливіших грибкових хвороб картоплі, що поширена в основному на поліссі, в лісостепу та в західних регіонах.

      Збудником фітофторозу є патогенний гриб, який уражає листки, стебла, бульби. Проявляється в другій половині червня (на початку цвітіння картоплі) у вигляді бурих, розпливчастих плям на листках. У вологу погоду або під час рясної роси з нижнього боку листків на межі ураженої і здорової тканини утворюється білий наліт. Хвороба швидко поширюється. Уражені листки і стебла буріють, загнивають, рослина передчасно відмирає.  На плодах томатів проявляється у вигляді плям, які згодом провокують розм’якшення і гниття помідорів. Бульби картоплі покриваються щільними плямами.

   Розвитку фітофтори сприяє кілька чинників, в першу чергу – це несприятливі погодні умови, а саме: різкі перепади температур і надмірна вологість. Затяжний туман, рясна роса і дощі нерідко стають причиною зараження рослин.Неякісний посадковий матеріал або інфікований грунт також можуть стати джерелом цього захворювання. Ще однією причиною виникнення фітофтори є неправильна агротехніка, зокрема, занадто загущені посадки і наявність на ділянці бур’янів.

      Спори фітофторозу можуть «зберігатися» в грунті багато років, чекаючи сприятливих умов. Тому восени після збирання врожаю томатне та картопляне бадилля збирають і спалюють, а грядку глибоко перекопують. По можливості дотримуватись сівозміни: не варто з року в рік вирощувати помідори на одній і тій  ділянці.

      Дієвий спосіб уникнути фітофтори – посадити нові ультра скоростиглі сорти та гібриди. Є також сорти томатів та картоплі відносно стійкі до фітофторозу.Щоб обмежити шкідливість фітофторозу, треба своєчасно проводити захисні заходи. Навіть якщо на томатах та картоплі немає ознак фітофтори, потрібно робити профілактичне обприскування.

   До  появи симптомів хвороби на листочках, рослини картоплі обприскують фунгіцидами. Якщо запізнилися з першим обприскуванням, ефективність його значно знижується.

    Вдруге обробляють посіви при появі перших ознак фітофторозу на листках, надалі – в міру потреби: через кожні  8-12 днів (залежно від тривалості дії препарату).

     З фунгіцидів застосовують: інфініто 61 к.с. – 150 мл. на 10 соток, ридоміл Голд, з.п., в.г. – 250 г. на 10 соток,  татту, к.с. – 300 мл. на 10 соток,  квадріс 250, к.с. – 60 мл. на 10 соток, консенто 450 к.с. – 180 мл. на 10 соток,  або  інші,  дотримуючись  встановлених  регламентів  застосування.

Обробки хімпрепаратами проводять в тиху безвітряну погоду у вечірні години.При роботі з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та правил особистої гігієни.

Заслуговує уваги біологічний препарат планриз – рідина світлого кольору із специфічним запахом. Це живі бактеріальні клітини, виділені з природної ризосфери. Захищає картоплю і помідори від фітофторозу, парші, ризоктоніозу. Для обприскування беруть 30 мл. препарату на 3-4 л. води на 1 сотку. Обробку рослин проводять кожні 10 днів, три рази з початку захворювання. Планриз — екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах,  тварин. Препарат можна застосовувати  із  стимуляторами  росту,  мікроелементами.Також біопрепарати можна використовувати практично на будь-якій стадії розвитку рослин, не побоюючись згубного впливу на плоди і навколишнє середовище.

       

О. Забужна,

державний фітосанітарний інспектор

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше