Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Фіскалізація у деталях: ДПС підготувала роз’яснення

Інформування
26.01.2022

Відеороз’яснення "Фіскалізація у деталях" розміщена за посиланням

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/instrukcii/8508.html

В цьому відео підприємці знайдуть відповіді на основні питання щодо розрахункових операцій.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервіс “InfoTAX”.

 

Торгівлю в сільській місцевості можна здійснювати без РРО

Фізичні особи – підприємці, які зареєстровані платниками єдиного податку, можуть здійснювати роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів) без використання РРО та ПРРО. Але при цьому ФОП має зареєструвати Книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) та Розрахункову книжку (РК) та видавати кожному покупцеві заповнені розрахункові квитанції з Розрахункової книжки.

Реєстрацію КОРО та РК можна здійснити он-лайн через Електронний кабінет платника на сайті ДПС України за адресою cabinet.tax.gov.ua, заповнивши Заяву про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки (форма F1311304).

Нагадуємо, на вебпорталі ДПС функціонує банер «Програмні РРО», в якому розміщена актуальна інформація щодо запровадження, реєстрації та застосування програмних РРО. Вона дозволить користувачам уникнути помилок при застосуванні РРО/ПРРО та невірного тлумачення законодавчих норм.

Також пропонуємо підписатися на сторінки ДПС:

telegram-канал:https://t.me/tax_gov_ua;
–Faceboook:https://www.facebook.com/TaxUkraine;
– Youtube:https://www.youtube.com/TaxUkraine.

-Youtube канал ДПС у Львівській області

https://www.youtube.com/channel/UCJx2gXI4ir_BJs5UHn15d9w

Facebook:https://www.facebook.com/tax.lviv.

 

Податкова амністія: податковими органами не проводяться документальні перевірки щодо одноразових (спеціальних) добровільних декларацій

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної Декларації.

Метою проведення камеральної перевірки Декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок. Тобто податковими органами не проводяться документальні перевірки.

Зверніть увагу, що контролюючим органом не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, склад та обсяг яких перебуває у межах, які визначені положеннями Податкового кодексу України та вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.

Крім того, одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

 

Які гарантії з боку держави для фізособи, яка скористалася податковою амністією ?

Відповідно до норм Закону України №1539-IX декларанту держава гарантуватиме:

- звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства;

- неможливість відкриття кримінальних проваджень та вчинення слідчих дій за активами, зазначеними в спецдекларації чи відносно такої особи.

Також держава бере зобов’язання:

- не використовувати інформацію, що міститься в цій декларації для цілей розслідування та перевірок, не використовувати її як докази в кримінальних провадженнях стосовно декларанта;

- не розголошувати відомості, що містяться в спеціальних деклараціях та доданих до них документах.

Щоб отримати зазначені державні гарантії обов’язковою умовою буде сплата декларантом у повному обсязі суми збору за результатами поданої декларації.

Якщо кошти не надійдуть до бюджету, або надійдуть не в повному обсязі, то декларація буде вважатись неподаною, а державні гарантії не будуть поширюватись на таку особу та її активи.

Нагадуємо, податковій амністії підлягають доходи і активи, які були придбані в будь-який період до 1 січня 2021 року на кошти, які раніше не задекларовані відповідно до податкового або валютного законодавства. 

 

Про податкові новації під час зустрічей з платниками

Фахівці Бродівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області впродовж минулого тижня провели ряд зустрічей з підприємцями Бродівщини, на яких розповіли про кампанію одноразового декларування, застосування касових апаратів та інші новації законодавства.

Зокрема, податківці звернули увагу, що з 1 січня 2022 року підприємці, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО. Як виняток – платники єдиного податку першої групи та спрощенці, які здійснюють реалізацію товарів (крім підакцизних) на території села.

Розповіли про особливості застосування традиційного касового та програмного апаратів, зазначивши, що отримати програмне забезпечення можна безкоштовно на вебпорталі Державної податкової служби України, а встановити його можна на будь-який гаджет: мобільний телефон, ноутбук чи планшет.  Також роз’яснено порядок реєстрації програмних РРО, запропонували користуватися електронними сервісами ДПС та спілкуватись з податковою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX, на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук.

Також довели основні норми Закону України від 15.06.2021 №539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Нагадали про кампанію декларування доходів громадян за 2021 рік, яка розпочалась 1 січня та триватиме до 1 травня 2022 року.

 

Деклараційна кампанія - 2022

Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з 1 січня розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Обов’язок щодо подання декларації виникає у платників податків – фізичних осіб при отриманні протягом звітного (податкового) року:

доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо;

доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами; іноземного доходу та в інших передбачених Податковим кодексом випадках.

Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Кодексу;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок та військовий збір;

у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше